Baby- en kinderslaap

Daar gaan we weer. Daar staat je lieve dreumes voor de zoveelste keer midden in de nacht huilend naast je en kruipt bij je in bed. Al weken doet hij dit en het begint je al aardig op te breken, want in bed ligt hij maar te woelen en te draaien tussen jullie in. Terug naar zijn eigen bedje lukt niet, dan is hij ontroostbaar. Na een onrustige nacht gaat de wekker veel te snel. ‘s Ochtends zet je extra sterke koffie om de dag weer door te komen. Ondertussen heb je al van alles geprobeerd en het internet afgezocht. De sfeer in huis wordt er niet beter op, door jullie slaapgebrek zijn er wat meer spanningen en ook de kleine heeft steeds meer driftbuien. Wat is er toch gebeurt? De kleine gaat naar de opvang en jullie gaan allebei naar je werk. Je collega’s vragen je of het wel goed met je gaat. Je ziet er zo moe uit.

Slaapproblemen bij jonge kinderen komt regelmatig voor. Gemiddeld 10% van de ouders ervaar de slaap van hun baby als een probleem. Bij kinderen onder de 6 jaar heeft ongeveer 4% moeite met in slaap komen. Kinderen van 6 tot en met 13 jaar heeft 13,1% en bij 14- tot en met 17 jarigen 16,3% moeite met in slaap komen. Moeite met doorslapen komt voor bij 6,2% van de 3- tot 5 jarigen en bij 7,2% van de 6- 13 jarigen vermeldt Volksgezondheid en zorg.

Dit is een kleine greep uit de slaapproblemen die Anita regelmatig ziet tijdens haar consulten (slaap) oefentherapie. Slaapproblemen vragen om maatwerk samen met jou zoekt ze naar een oplossing om patronen te doorbreken. Wat maakt dat je kind niet kan of wil slapen? Wat is haalbaar voor jou en je gezin. Slaapproblemen vragen om een gedragsmatige aanpak. 

Slaapoefentherapie staat aangemerkt als aanbevolen samenwerkingspartner en verwijsmogelijkheid in de richtlijn van de JGZ: Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen 2017 in Thema 7.

 

 

 

Bekijk hier de folder van ons landelijk netwerk slaapoefentherapie.