Ziekte van Parkinson / parkinsonisme

Vanaf 1 januari 2023 is de praktijk weer aangesloten bij Parkinsonnet. Anita volgde afgelopen jaar met veel plezier de basisscholing. Als kind heeft zij Parkinsonisme van dichtbij meegemaakt. Haar vader overleed op jonge leeftijd aan de gevolgen van Parkinsonisme toen zij 16 jaar oud was. Zij heeft dit grote verlies omgezet in positieve energie en begeleid nu cliënten met Parkinson(isme). 

 

Slaapproblemen

Voor slaapproblemen, zoals insomnie bij de ziekte van Parkinson(isme) kunt u ook bij haar terecht. Samen met u bekijkt ze de 24-uurs cirkel en geeft zij nuttige tips op gebied van slaaphygiëne, ontspanningsoefeningen en cognitieve gedragstherapie. En dit altijd in samenwerking met uw neuroloog, die eventueel uw medicatie kan aanpassen indien nodig.

 

Dansen

Ze heeft een grote passie voor dansen en in 2020 volgde ze de opleiding Dansante fysiotherapie, in 2023 een bijscholing Dance for PD van David Leventhal en vanaf  september 2023 zal zij samen met Dido en Hugo van Danspark danslessen gaan verzorgen in Bovenkerk (Amstelveen) voor patiënten met Parkinson(isme). 

Het belangrijkste is om samen te dansen. Dansen is namelijk zoveel meer dan alleen bewegen. Door verbeelding en ritme van de muziek wordt bewegen zoveel fijner (en makkelijker) om te doen. Bovendien geeft dansen met een hele groep of met een partner een gevoel van samenhorigheid en extra energie. Iedereen kan naar eigen kunnen meedoen. Niemand is perfect, maar iedereen is wel uniek. 

We gaan lekker ‘los’ op muziek, ritmisch en vrij dansen met naar verwachting veel plezier. Het zijn de ingrediënten om het plezier van bewegen te ervaren en wat dit met jou kan doen, en voor je conditie, coördinatie, evenwicht, souplesse, kracht, houding en balans. Door het dansen wort je op een andere manier geprikkeld, komt er extra energie los en vergeet je even de dagelijkse uitdagingen waar je mee te dealen hebt. Iedereen kan meedoen, ongeacht leeftijd en mobiliteit. Ervaring is niet nodig, maar mag wel.

De lessen starten vanaf dinsdag 5 september 13:00 – 14:00 Noorddammerweg 1, 1187CV in Amstelveen. Wordt lid of vraag een proefles aan bij: danspark, Dido Mirck 06-28931693 of dido@danspark.org. Neem een kijkje op de website van Danspark .

Bekijk hieronder een aflevering van ParkinsonTV over dans & Parkinson

Bron: ParkinsonTV

 

Hieronder neuroloog  professor dr. Bas Bloem, een van de oprichters van parkinsonnet.

Bron: parkinson op maat